Viszlát berepedezett ajkak! Tippek ajakszárazság ellen

A szél és a hideg levegő együtt elég jól ki tudja szárítani a szájunkat, nem is beszélve arról, hogy ilyenkor télen talán többet használjuk az erősebben pigmentált, nagyobb fedőképességü és ezáltal nagyobb szárazanyag tartalmú rúzsokat, amik jobban szárítják a szájunkat, mint a szatén fényű, áttetszőbb társaik. Hajlamosabbak vagyunk kevesebbet inni, viszont az ünnepek miatt talán több alkoholt fogyasztunk, aminek szintén vízelvonó hatása lehet.

A kiszáradt, berepedezett ajkak sajnos fájdalmasak is lehetnek, ezért ugyanúgy ápolnunk kell, mint az arcunkat, vagy a kezünket (vagy mint a testünk többi részét).

Első és legfontosabb dolog, hogy válassz egy jó ajakápolót!

Milyen is az?

Lehetőleg értékes növényi olajakat tartalmazzon, amelyek azon kívül, hogy megvédik az ajkadat a kiszáradástól, hidratáló és tápláló hatással is rendelkezzenek.

Bár az ásványi olaj tartalmú ajakápolók jól védik a szájat a széltől, de szerintem olyan érzésed lesz tőle, hogy egy idő után állandóan kenegetned kell és mégsem lesz jobb.

Én most ezt használom: https://www.adriennefellerwebshop.hu/termek/uniq/ ,

sőt nem csak a számra, de a könyököm száraz bőrére is rá szoktam kenni.

Tudod, hogy hogyan használd az ajakápolót?

Persze, igen, be kell kenni amikor úgy érzed, de egy dolgot sokan ki szoktak felejteni, ez az éjszakai ápolás. Én éjszakára nem csak a számat szoktam bekenni, hanem a felette levő részt is, most még prevenció képpen, hogy minél inkább késleltessem a száj felett megjelenő apró ráncok kialakulását. Javaslom mindenkinek, hogy próbálja ki. Itt hozzátenném, hogy csak végszükség esetén igyál üvegből, mert az állandó csücsörítés, melyet az üvegből ivás okoz nem tesz jót ezeknek a barázdáknak.

Próbáld otthon picit nagyobb páratartalmúvá tenni a levegőt!

Ezt megteheted nedves diffúzorral is, erről bővebben írtam az előző blog bejegyzésemben, ha lemaradtál róla elolvashatod itt: https://molnarkozmetika.hu/parologtatas-telen/ .

Peelinget a szájnak is!

Ha még nincs berepedezve a szád, és nem fáj a tél viszontagságaitól, akkor radír helyett egy héten 2x esténként átmasszírozhatod gyengéden a fogkeféddel, persze ne az elektromossal. Én a curaprox fogkefét használom, aminek a fején 5460 db vékony szál van sörte helyett, ez jól masszírozza az ínyt, de kiváló a száj mechanikai radírjának is. Itt megnézheted: https://www.curaprox.com/hu-hu/cs-5460 .

Plusz apró figyelmességek a szádnak:

  • Ha meleg helyre vagy síelni mész télen tényleg legyen a zsebedben az ajakápoló, mert a nagyon hideg és a tűző napsütés sem tesz neki jót!
  • Igyál sok folyadékot!
  • Ne használj szintetikus íz vagy illatanyagot tartalmazó fogkrémet, mert sok esetben attól berepedhet a száj sarka!
  • A csípős ételek sem tesznek ilyenkor túl jót!
  • Amikor jössz, kérhetsz a szádra is extra maszkot, épp úgy mint a szemedre!

Remélem egy picit segítséget tudtam nyújtani a száj megfelelő ápolásához!

Ha szeretnél ajakápoló készítő workshopon részt venni, írj egy e-mailt!

mo@molnarorsolya.hu

Szép estét, telt ajkakat!

Orsi