Bőrklinikai élményeim-Fényvédelem, melanóma

Idén 125 éves a Bőrklinika, erre az alkalomra egy egész éves, mindenki számára megtekinthető előadás sorozattal készültek, aminek én személy szerint nagyon örültem.

Az első, általam részt vett előadás a fényvédelemről és a melanómáról szólt. Ez nagyon aktuális téma. Négy nagy tudású orvos adott elő, Dr. Gergely Hunor, aki ingyenesen meg is vizsgált múlt héten az országos melanóma hét keretén belül, majd Dr. Kuzmanovszki Daniella a melanómáról általánosságban beszélt, Dr. Holló Péter előadást tartott a melanóma kezeléséről és Prof. Dr. Wikonkál Norbert a fényvédelem lehetőségeiről szólt, ami szpontorált előadás volt(erről  később), nagyszerűen érvelt a fényvédők mellet.

Fontosnak tartom elmondani, hogy (a természetes genetikai öregedésen kívül) a legjobban az UV fénytől tud öregedni a bőr!

Sokszor kérdezitek, hogy mit gondolok a fényvédőkről, a napozásról és a szoláriumozásról.

  • NAP: nem véletlenül mondják, hogy az éltető nap sugaraira szüksége van minden szervezetnek. Első és legfontosabb dolog, hogy szoktasd hozzá a bőrödet a naphoz. Amikor jönnek az első tavaszi napsugarak, érdemes a reggeli órákban napfürdőt venni, hogy ne a nyaralás alkalmával érje a nap először a bőrödet. Mint tudjátok D vitaminra szükség van, s ez legegyszerűbben az UVB sugárzással jut be a bőrbe. Ezért a napsütéses napokon is legyenek olyan alkalmak, mondjuk amíg elsétálsz a sarki közértig, hogy közvetlenül ér a napsugárzás. Ennyi idő alatt remélhetőleg nem égsz le, viszont a D vitamin ellátottságodhoz sokat hozzá teszel. Itt tudsz bővebben olvasni a D vitaminról, ha érdekel: http://www.matud.iif.hu/2012/05/07.htm . Nagyon fontos, hogy soha ne égj le! Ne süttesd magad vörösre a napon!

 

  • SZOLÁRIUM: a bőrödet a szoláriummal csak károsítani tudod! Tévhit az, hogy felkészíti a bőrt a napozásra! Más az UV összetétele a szolárium fényének, mint a napnak, ezért nem tudja felkészíteni.

  • FÉNYVÉDELEM: nagyon nehéz kérdés, mert mindenféle információk keringenek ezzel a témával kapcsolatban. Vannak természetes, mesterséges, fizikai, kémiai fényvédők, én itt most egyik mellett sem szeretném letenni a voksom, írok mindegyikről, hogy aztán könnyebben el tudjátok dönteni, hogy nektek melyik a legszimpatikusabb. Szerintem ha nyáron várost látogatni mész, azt ne a kis pántos pólódban tedd, mert ugyanúgy éri a bőrödet a nap, mint ha a parton feküdnél, ugyanakkora a leégés veszélye is. Fontos a kalap, a hosszú, könnyű ruha viselete. Tudtad, hogy ázsiában már teljes arcot lefedő fürdőruhát használnak? Ezt itt meg is nézheted: http://www.amusingplanet.com/2012/08/the-latest-chinese-beach-craze-face-kini.html . A fényvédő krémek általában összetettek, de léteznek kivételek is. A natúr vagy bio fényvédők általában tartalmaznak valamilyen fényvédő képességű növényi olajat és fizikai poranyagot, mint fényvédő szert. A sárgarépa magolaj és a málnamag olaj magasabb fényvédő képességgel rendelkezik, míg egy shea vaj vagy egy avokádó olaj kevesebbel. Pl. ilyen növényekből szoktak fényvédő olajokat készíteni. Sokszor azt érezheted, hogy a naptej fehér marad a bőrödön, ezt a fizikai fényvédelmet biztosító poranyag, általában titán-dioxid vagy cink-oxid adja. A legtöbb kombinált fényvédőben található kémiai fényvédő is. Ezt sokak mumusként emlegetik, mert azt mondják, hogy napsütés hatására bomlik, és rákkeltő lesz. Ha valaki kémiai fényvédőt szeretne használni, akkor fontos, hogy a termék nagy stabilitású kémiai fényvédőt/fényvédőket tartalmazzon, így a gyártók szerint nem lesz rákkeltő. Nehezen lehet egy mellett letenni a voksot, vajon mi a jobb a bőrünknek, ha otthon összekeverünk valamit olajokból, mert azok természetesek, vagy ha egy gyógyszergyár által tesztelt terméket választunk. Én szeretem a tanyasi csirkét megenni, a kertben termett vegyszermentes zöldségekkel, de ha nagyon görcsöl a hasam beveszem a fájdalom csillapítót(bár biztos belül kellene keresni az okát) 😉 .

Melanóma

Egy bőrünk van. Hiába újul meg, de ez nem nő le úgy, mint a haj egy elrontott festés után. Itt most leginkább a korai felismerésre helyezném a hangsúlyt.

  1. Mindenki alkalmazzon önvizsgálatot, és nézegesse szeretteit is, hogy nem nőtt-e rájuk valami, ami eddig nem volt. A kedvenc videómat az otthoni vizsgálatról itt nézheted meg: https://www.youtube.com/watch?v=pzLccWExfS0 (nem a termék reklám miatt tettem fel)
  2. Figyeld meg azt is, hogy a már meglévő anyajegyeken történtek-e változások
  3. Mindig gyanakodni kell, ha egy anyajegynek hirtelen megváltozik a színe, mérete vagy aszimmetrikussá válik, ezek a melanóma jelei lehetnek. Viszont nem csak anyajegyből lehet rosszindulatú elváltozás. Figyelni kell, ha egy seb sokáig nem gyógyul, esetleg kifekélyesedik.
  4. Én a kimetszésben és a szövettanban hiszek. Igen, lesz heged, amire már nagyon jó kezelők vannak, viszont egy lézer után az égetés miatt nem lehet olyan szövettani vizsgálatot csinálni, mint a kimetszés után.
  5. Tudni kell, hogy a melanóma nem csak a bőrön alakulhat ki, hanem az agyhártyán, a szemben és a nyálkahártyán is kialakulhat.

Ha nem tudod, hogy megfelelő védelemmel rendelkezel-e a nap ellen, vagy szernéd megtudni, hogy mennyi sugárzás ér egy nap alatt, akkor már be tudsz szerezni egy úgynevezett UV matricát, melyhez le tudsz tölteni magyar nyelvű applikációt androidra és iOS-re is. Az a lényeg, hogy fel kell ragasztani a bőrödre (teljesen vízhatlan), és ugyanúgy kell kezelni, mint a tested többi részét, melyet ér a nap, vagyis, ha használsz fényvédőt és mondjuk a felkarolta ragasztod egy forró nyári napon, akkor azt is ugyanúgy bekenheted, mint a tested többi részét. Ruha ne takarja, mert akkor nincs túl sok értelme.

Remélem tudtam ma is hasznos információkkal szolgálni számotokra!

További pihenéssel teli szép hétvégét kívánok!

Orsi