A szőlő és a bőr

Egyszer volt, hol nem volt, a Balatonon és Hévízen is túl van egy kis falu, úgy hívják, hogy Felsőpáhok. Itt élt az én nagymamám, akinek egy kis szőlőhegye is volt.

A billegéri szőlőhegyen lehetőségem volt már egészen kicsinek megfigyelni a szőlő szinte egész évre kiterjedő gondozását.

Tudod, ha szőlőd van, azzal majdnem annyit kell törődni, mint az arcbőröddel.

Fajtáltól függően közvetlenül már a nagy hideg tél után, kora tavasszal mami a két apró kezével és a család segítségével, de még mindenképp a rügyfakadás előtt megmetszette a szőlőt, ami aztán tavasszal elkezdett szépen növekedni. Mivel a kártevők távoltartásáról is gondoskodni kellett, ezért kéntartalmú szerrel ápoltuk meg a tőkéket.

Tudtad, hogy a szőlőnek is van virága? Csodaszép. A szőlőfürtön lévő kis zöld virágok termőjéből alakulnak ki a bogyók.

Láttál esetleg már olyat, hogy a szőlősor mellé rózsabokor van ültetve?

Népi legendák szerint így a szőlő íze zamatosabb lesz, de igazából azért is ültetik olyan sok helyen, mert a rózsa érzékenyebb mint a szőlő, hamarabb megmutatkozik rajta például a lisztharmat, így felhívva a figyelmet a vészesen közel lévő betegségre.

Nyáron mentünk kötözni. A nagyi kínosan figyelt arra, hogy a fürtök megfelelő mennyiségű napfényt és levegőt kapjanak, ezért, ha egy-egy levél nagyon elzárta az életerőt adó napfény, vagy a frisseséget adó levegő útját, a levelet egyszerűen lecsipentette. Megjelentek a hónaljhajtások is, azokat épp úgy, mint a hónaljszőröket el kellett távolítani.

Az őszre a szépen megnőtt fürtőket leszüretelte a család apraja-nagyja. Mindig is szerettem a szüretet, rengeteg szőlőt tömtünk magunkba közben.

A hétvégén Virág tanulóm szüretelni volt Badacsonyban, tőle kaptam a gyerekkoromra emlékztető képeket, innét jutott eszembe, hogy írják néhány sort a szőlő bőrre gyakorolt hatásáról is.

Mire lehet használni a kozmetikában?

– Amikor még éretlen a szőlő, de már látjuk, hogy túl sok fürt lenne egymás mellett, akkor a felesleges termést le szokták szedni, ennek az éretlen, zöld szőlőnek a levéből friss, enyhén savas tonikot lehet készíteni.

– A szőlő magját a kozmetikai ágazat mechanikai radírként tudja hasznosítani, míg az szájon át történő fogyasztással olyan hatást (vagy még jobbat) érhetünk el, mint egy vitaminnal, mivel magas az E vitamin és linolsav tartalma, de ezen kívül még tartalmaz egy OPC (oligomeric proanthocyanidins) nevű vegyületet is, ami nagyon erős antioxidáns hatású, tehát a ráncok ellen is képes hatni.

– A mag préselése után keletkező olaj az egyik nagy kedvencem, mivel az olaj tartalmazza a mag hatóanyagait, remek jó alapja lehet egy aromaterápiás masszázsnak, ami nagyon jól ellazít és ápolja a bőrt.

Bár az alkohol száríthat külsőleg és belsőleg alkalmazva is, de egy-két pohár bortól mosolygósabbak, tehát szebbek leszünk 😉 (Azért csak mértékkel!)

Szóval a szőlőt szeretem minden formában kívülről és belülről is alkalmazni.

Köszönöm Virágnak a képeket!

Szép estét, bort és bőrt!

Orsi