Baba – Mama rovat II. rész

Mai blog bejegyzésemben a szülést, születést és az azt követő időszakra használható olajokról fogok írni.

Várandósság alatt mint az előző bejegyzésemben is olvashattad, csínján kell bánni az illóolajakkal.
A következőket mindenképp kerülni kell: fahéj, szerecsendió, zsályás, cickafark, illatos verbéna, jázmin, édeskömény, muskotályos rózsa, rozmaring kámfor.

babaapolas
Masszázs és az illatok nagy segítséggel lehetnek a vajúdás időszakában is. Az
érintésnek eleve csodálatos hatása van, az illatok pedig bizonyítottan hatnak az agyra. A masszírozás hatására csökken a fájdalom, oldódik a feszültség.
A vajúdás alatt jól eshet meleg tenyérrel történő simítás, mely a háti szakaszon a csípő irányába történik, olyan olaj segítségével, ahol ságabarackmag bázisolajban geránium, rózsa és szántál illóolaj van.
Szükség esetén meleg borogatásokat is alkalmazhatunk még.

A fájások elégtelenek lehetnek, ezért érdemes még szülés előtt beszerezni olyan olajkeveréket, amely hatóanyagai(szegfűszeg-, gyömbér olaj, és édesnarancs) a méh tevékenységét fokozzák, energiát és lendületet adnak.

Szülés után, a gátsebet érdemes kezelni, gyógyulását elősegíteni. Fontos a gyulladást csökkenteni, s a gyógyulást elősegíteni. Segítségül lehet hívni pl. a körömvirág olajat, kabalafa olajat, olasz szalmagyopár, levendula, rózsfa esszenciákat.
A sebet tartsd tisztán és szárazon. A kényelmesebb üléshez használhatsz úszógumit. A gát rugalmasításának szempontjából érdemes gátizom tornát végezni, ehhez mindenképp képzett szakember segítségét kérd.

Az egyik barátnőm azt mesélte, hogy szülés után neki nem a gát fájt, hanem a melle, de óriási öröm volt, amikor a babáját tudta szoptatni. Sajnos vannak olyan nők, akik nem élhetik át ezt az élményt, de ilyen esetben, s akkor is mikor a tej apadni látszik, érdemes serkenteni a tej szaporodását. Van aki a tejszaporító teára esküszik, mások masszázzsal próbálják serkenteni a termelődést. A mellre használt olajban jó ha van körömvirág-, és sárgabarackmagolaj, édeskömény, koriander és levendula kivonat. Ezek egyben nyugtatják és rugalamsíthatják is a bőrt.

Esténként mikor a baba alszik(és reméljük alszik), próbáljunk magunkra figyelni kicsit, jól eshet ilyenkor egy illatos olajos test bedörzsölés, hogy az anyuka is jobban tudjon pihenni.
Ha van rá lehetőségünk, egy kis tálba növényi olajat tegyünk, majd ebbe egy-két csepp nyugtató hatású illóolajat. Ha épp téli este van, akkor a kis tálat beletehetjük egy nagyobb, meleg vízzel teli tálba, így az olaj kellemesen meleg lesz.

Következő bejegyzésemben a babaápolásról olvashatsz.