BABA – MAMA ROVAT III. RÉSZ

Babaápolás

A baba bőrének óvása nagyon fontos dolog, érzékeny a bőrük, itt is elengedhetetlen, hogy természetes eredetű kozmetikumokat használjunk.

A babaápolásban a leggyakrabban előforduló probléma, a baba popsijának kipirosodása.
A hagyományos popsitörlők tele vannak illatanyaggal, tartósítószerrel, de egy jó törlőkendőt egyszerűen elkészíthetsz otthon.
Popsitörlőnek a következőt beszerzését ajánlanám:

-műanyag doboz (lehet kiürült positörlős is)image
-kozmetikai egyszer használatos kendő (fodrászkellékeseknél lehet kapni, puhát válasszunk)
-levendula aromavíz
A kendőket megfelelő méretűre daraboljuk fel, nedvesítsük át, majd helyezzük a dobozba. Bárhová magunkkal tudjuk vinni.

Minden tisztába tévés után alkalmazzunk a baba bőrén természetes olajokat, nyugtató, gyulladáscsökkentő hatóanyagot tartalmazó popsikrémet. Ilyen hatóanyagok pl.: a levendula, makadámdió, kamilla, citromfű. Rendszeres használatával megelőzhető a kipirosodás, viszont ha már jelen van, pár óra alatt elmulasztja azt.

Ne használjunk fürdetéshez szintetikus illatanyagokat tartalmazó tusfürdőt!
Helyette inkább növényi olajat ajánlanék, ezt bekenhetjük a hajlatokba is. A benne lévő természetes növényi tenzidek gyengéden tisztítják a bőrt.
Fürdetés előtt használjunk masszázsolajat. Már egészen pici babáknál is lehet imagealkalmazni, hogy ápolja, táplálja bőrüket és nyugodt, pihentető alvást biztosítson. Használatuk nagyon egyszerű, közvetlenül a fürdetés előtt egy kevés olajjal masszírozzuk át a baba bőrét finom, simító mozdulatokkal, majd a vízben ringassuk, tovább fokozva hatását. Vigyázzunk, mert a baba az olajtól nagyon csúszni fog, ezért határozott mozdulattal fogjuk meg mielőtt beletennénk a vízbe. Ha kész, nem kell lemosni, csak szárazra töröljük és kész is.

Fürdetéshez használjunk nyugtató, harmonizáló permetet, olajokat (citromfű,körömvirág, kamilla). Tegyünk egy keveset a vízbe. Kólikás kisbabáknál nagyon ajánlom.

A következő bejegyzésben arról fog szólni, hogy mit érdemes párologtatni a gyerekszobában.