Angi tippjei – Napozás

Tartsuk észben:

A bőr nem felejt!🙂

Remélhetőleg már tényleg itt a tavasz,előbújtak az első napsugarak,az embernek még a kedve is jobb.

Már 5-10 perc napozás beindítja a szervezet D vitamin termelését, ami elengedhetetlen a kalcium (csontokba, fogakba való) beépüléséhez.

Ám ha túl sokat vagyunk a napon, akkor csúnyán leéghetünk az UVB sugárzás miatt. Arról nem beszélve, hogy az UVA sugárzás károsítja a bőrsejtek DNS-ét, ami idővel ráncok és pigmentfoltok kialakulásához vezethet. A túlzott napsugárzás legsúlyosabb késői következménye pedig akár a bőrdaganat is lehet. A legtöbb esetben viszont a bőrrák megelőzhető a napozási szabályok betartásával.

De vajon tudjuk-e,hogyan kell helyesen napozni?

11 és 15 óra között kerüljük a közvetlen napsugárzást!
Az UVB-sugárzás ugyanis ilyenkor a legerősebb. Legyünk különösen óvatosak, ha sok anyajegyünk van, ha nagyon fehér a bőrünk, vagy ha a családunkban már fordult elő bőrrák!

  • Ha valamilyen gyógyszert szedünk, ellenőrizzük, nem okoz-e fényérzékenységet!
  • Válasszunk a bőrtípusunknak megfelelő fényvédő készítményt! Faktorok:10 alatt a védelem alacsony, 10 és 20 között közepes, 20 és 40 között magas, 40 felett pedig nagyon magas.
  • Ha vízbe megyünk, használjunk vízálló naptejet vagy ne feledkezzünk meg a naptej pótlásáról! Kezdetben többször napozzunk keveset inkább a délelőtti és a délután 4 óra utáni időszakban napozzunk fejünket védjük kalappal, szánkat UV- szűrős balzsammal, szemünket UV- szűrős szemüveggel és elegendő folyadékot fogyasszunk.
  • Ha leégtünk, fogyasszunk sok folyadékot, használjunk bőrnyugtató,hűsítő készítményt.
  • Bőrünk memóriája kiváló, elraktározza az őt ért összes napsugarat(ide tartozik a szolárium is) és ha túlzásba esünk akkor számolnunk kell a káros következményekkel.

De ne feledjük a pozitív hatásokat sem:

Jobb hangulat
Te is észrevetted, hogy mióta megérkezett a tavasz, mintha általánosan jobb lenne a kedved? A napfény szerotonin és endorfin hormonokat szabadít fel, s hála ennek, derűsebbnek és nyugodtabbnak érezzük magunkat, és a depresszió esélye is csökken.

Erősebb csontok
A D-vitamin az erős csontok kialakulásában és fenntartásában is szerepet játszik. A megfelelő bevitele minden életkorban fontos: a gyerekeknél a fejlődés, az idősebbeknél pedig az erősítés miatt.

Nyugodtabb alvás
Egy új kutatás szerint, a D-vitamin-hiány kapcsolatba hozható az alvászavarral. De a napfény nem csak a D-vitamin miatt fontos: a már említett szerotonin hormon a melatonin termelődését is fokozza, ami a jó alvásért felelős.

Jó napozást mindenkinek! 🤗

Angi